Warzenie piwa w domu to świetne hobby, bardzo satysfakcjonujące i daje szansę, by choć trochę się pochwalić swoim kolegom. Ale musimy zrobić to dobrze, w przeciwnym razie możemy stać się pośmiewiskiem każdego, a także stracić swój budżet. Każdy krok w procesie warzenia piwa w domu musi być wykonany ostrożnie i zgodnie z instrukcją, w przeciwnym razie produkt końcowy może zostać zagrożony.

Jak obchodzić się z wiadrem fermentacyjnym?

pojemne wiadro fermentacyjneTen artykuł dotyczy tego, jak ważne jest kontrolowanie procesu fermentacji, aby za każdym razem kończyć z doskonałym produktem. Więc czym jest fermentacja? Po prostu fermentacja to naturalna przemiana cukru w ​​alkohol przy użyciu różnych rodzajów drożdży. Drożdże wytwarzają równe ilości alkoholu i dwutlenku węgla. Komórka drożdży zużywa cukier, który jest w postaci płynnej, a następnie wydala alkohol i dwutlenek węgla wraz z innymi aromatami. Drożdże potrzebują tlenu do tego procesu, więc kiedy większość tlenu zostanie zużyta; drożdże przejdą w stan zawieszenia, co da im czas na uzyskanie maksymalnego kontaktu z cukrem.Piwo jest łatwe do zrobienia, a to oznacza, że ​​nie muszę kupować drożdży częściej niż raz na pół roku. Chmiel powinien przetrwać większość zimowych naparów. 0,70 za funt przy zakupie hurtowym (większość kosztów dotyczy wysyłki). Sprzęt do warzenia piwa to podstawowy, prosty i tani sprzęt, który spełnia swoje zadanie, taki jak pojemne wiadro fermentacyjne. Czasami zwiększa to wyzwanie. Przez wieki warzono według sprawdzonych receptur i procedur przed zaraniem kegeratorów, mierników pH lub hydrometrów. Po latach używania butelek możemy użyć banalnej beczki (beczka Corneliusa). To ważny krok, ponieważ znacznie ułatwia warzenie. Nadal możemy butelkować, ale tylko kilka butelek na partię i użyć banalnej beczki do napełnienia butelek. Możemy użyć banalnych beczek jako naczyń do wtórnej fermentacji. Możemy wypróbować metodę polegającą na pozostawieniu piwa w zalewie na około dwa tygodnie, aż ładnie się wyklaruje, a następnie ostrożnie wylać je do kiczu, unikając przeniesienia jakichkolwiek osadów. Kupiłem około 300 kg zboża i 5 kg chmielu. Mam dwie torby pilznera, dwie monachijskie, jedną pale ale i jedną karapil.

Powinno to pokryć moje zapotrzebowanie na słód bazowy przez rok. Mogę przyrządzić ulubione domowe przepisy (pilsner, altbier, pale ale) ze składników, które mam na stanie. Mam nadzieję, że uda mi się wykorzystać tę dostawę za około rok, czyli okres przydatności do spożycia. Zamówię również specjalne słody i chmiel, zgodnie ze specjalnymi przepisami. Piwo jest zdrowe, gdy jest używane z umiarem. Piwo to wspaniały napój.

Kategorie: Usługi