Dojarka to element, bez którego żadne gospodarstwo oparte na produkcji mleka nie mogłoby się obejść. W zależności od wielkości produkcji, dojarki przybierają różną formę. Mogą być one niewielkiej wielkości, a mogą być zamontowane w wielkich halach udojowych, które przeprowadzają dojenie kilkudziesięciu lub kilkuset sztuk bydła dziennie. Sama dojarka to nie wszystko. Aby cały sprzęt dojarski działał sprawnie, potrzebny jest także szereg akcesoriów, niezbędnych do intensywnej pracy instalacji dojarskiej.

Różne rodzaje dojarki i dodatkowych komponentów

nowoczesne dojarkiPodstawowym elementem nowoczesnego gospodarstwa jest dojarska stacjonarna. Innego typu sprzęt produkowany jest dla dojenia krów, a innego dla kóz czy owiec. Najważniejszym elementem dojarki stacjonarnej jest agregat, który zapewnia cały proces dojenia. Nowoczesne dojarki posiadają także dodatkowe elementy, takie jak myjnia z wanną, kurki czy wakuometry. Oczywiście nie możemy zapominać o takich akcesoriach jak konew, która zapewnia przechowywanie mleka bezpośrednio po dojeniu. Dojarki mogą także być produkowane w wersjach przenośnych. W tym celu tworzy się specjalne wózki, które umożliwiają przetransportowanie sprzętu na miejsce dojenia. W tym celu kompletny aparat udojowy można przewieźć w każde miejsce, a duża konew udojowa zapewnia wydajne dojenie w każdym miejscu. Przenośne dojarki są także produkowane dla kóz oraz owiec. Konwie udojowe możemy dobierać przede wszystkim pod względem pojemności. Najpopularniejszymi rozmiarami są 25 lub 30 litrów. Rolnicy często wybierają wersje ocynkowane lub wykonane z tworzywa ze specjalną podziałką. Informuje ona o ilości mleka wlanego do pojemnika. Dojarki są także wyposażone w specjalne kolektory, które zapewniają przepływ mleka z wielu źródeł dojenia. Dzięki temu dojarka może obsłużyć wiele zwierząt naraz i przeprowadzić proces dojenia, który będzie wymagał jak najmniej prac przy samym urządzeniu.

Do całego procesu dojenia są potrzebne także różne akcesoria oraz części zamienne. Mogą być to na przykład przewody podciśnienia, mleczne lub do transportu, które zapewniają przepływ mleka i są potrzebne do utrzymywania jego prawidłowego ciśnienia w instalacji dojarki. Aby cały przepływ przebiegał sprawnie, potrzebne są także specjalne regulatory oraz łączki. Po skończonym dojeniu stosuje się specjalne płyny, które zapewniają dezynfekcję instalacji i chronią przed ryzykiem rozwinięcia się zakażenia lub epidemii na terenie hali udojowej, lub gospodarstwa rolnego, w którym przeprowadza się dojenie bydła.

 

Kategorie: Rolnictwo